KELIAKIAN PIMEÄ PUOLI

Moni varmasti ajattelee ettei keliakiassa ole muuta ärsyttävää kuin itse gluteeniton ruokavalio. Väärässä ovat. Keliaakikkona tulee lähes päivittäin kohtaamaan ärsyttäviä tilanteita, jotka saa kulmat kurttuun ja kädet nyrkkiin - ainakin sisäisesti. Joudumme nimittäin kohtaamaan paljon vähättelyä ja välinpitämättömyyttä gluteenittoman ruokavaliomme takia. Siksi päätin listata muutamia ärsyttäviä lausahduksia joita keliaakikot usein kuulevat. Näihin postauksessa esiintyviin lausahduksiin tottuu, mutta kyllä ne myös välillä ärsyttävät - varsinkin jos on nälkä! :D

Pyysin tähän postaukseen apua muilta keliaakikoilta Facebookin ''keliakia''-ryhmässä ja haluankin kiittää kaikkia kommentoijia! Kiitos tuhannesti! Teidän avullanne sain tämän postauksen aikaan ja yhdessä jaamme kokemuksiamme eteenpäin. Oli myös aivan ihanaa saada vertaistukea ja huomata etten ole ainoa jota välillä ärsyttää.
(Ja huom, postauksen tarkoitus ei ole soimata keliakiasta tietämättömiä vaan jakaa meidän kokemuksiamme ja parantaa tietoisuutta keliakiasta!)


Tästä siis lähtee ärsyttäviä lausahduksia joita keliaakikot usein kuulevat:

Kun kerrot keliakiasta ja sitä vähätellään:
''Voit sä vähän maistaa''
''Et kai sä kuole jos kerran syöt''
''Tässä on vain ihan vähän vehnäjauhoja''
''No onko se nyt niin tarkkaa?''
”Se pyyhkii murut pöydältä jolle murut on ongelma.”
”Sun pitäis alkaa totutella vatsaa viljaan, et sä loppuelämää voi tollee pelleillä”
"Joo älä viitsi sinäkin, ei voi kaikilla olla keliakia. Tuo on tollanen muotisairaus ja ihan humpuuki puhetta"

Kun luullaan että on ok vain nyppiä gluteeni pois ruuasta:
"Etkö sä voi raapia leivityksen pois?"
"Etkö sä voi kerätä vaan pastat pois?"
''Syöt juustokakusta vain päällisen.''
''Ota salaatista leipäkrutongit pois, sitten se on gluteeniton''

Kun gluteeniton ruoka herättää muissa ajatuksia:
”Hyi miten sä pystyt syömään tota sämpylää. Maistuu ja haiseekin ihan hirveelle, ite en kyllä pystyis”
”Mä en ikinä vois olla gluteenittomalla ruokavaliolla!!”
”Joo mäkin tapaan olla joskus vähän gluteeniton jos glut. vaihtoehto on paremman näköinen.”
''En raaskinut leipoa gluteenitonta kun jauhot on niin kalliita.''

Kun luullaan että keliakian takia ei voi syödä mitään:
”Minulla ei ole mitään tarjota sinulle, kun et voi syödä mitään”
''Tässä ois sulle näitä riisikakkuja''
''Varmaan kauheeta kun ei saa mitään syödä''
”Onneks mulla ei oo mitään tollasta allergiaa, olis ihan kauheeta, jos ei vois syödä pullaa ja kakkua tms. Mä oon niin perso herkuille!”

Kun keliakiasta ei ole mitään tietoa:
"Tämä on laktoositon, kyllä sen pitäisi olla sillon myös gluteenitontakin"
''Ai gluteenitonta, kyllä näissä ei ole yhtään maitoa...''
''Eikö toi sun vatsatauti koskaan parane?!''
''Ruoka-alan 'ammattilainen' : "Oliks gluteeniton se juttu, kun ei voi syödä sokeria?''
''Kokeile pullaa jos olisit jo parantunu siitä keliakiasta?''

Kun voivotellaan miten kauhea keliakia on:
"Voi että miten ikävää, taitaa olla ikävä kunnon ruisleipää. En minä kyllä vaan pystyisi elämään ilman jauhoja. Voi kauhea, etkö tätäkään voi syödä, voi raukka."
''Miten voit elää ilman pullaa ja leivoksia?!''

Muuta:
"Sun ruuassa kestää kuitenkin niin tuu sä viimesenä kun aiheutat jonon"
"Toivottavasti se x:n mies ei halua erota, kun x:llä on tuollainen tauti."
''Miltä tuntuu olla tuollainen ruokavammainen''Tätä postausta tehdessäni mua alkoi lähinnä naurattaa ihmisten kommentit. ''Tässä ois sulle nää riisikakut'' :D Liiankin tuttua saada riisikakkuja kun on luultu etten voi muuta syödä. On hassua kuinka tietämättömiä muut voivat olla keliakiasta kun itselläni se on osa arkea ja elämää ikuisesti. Minua itseäni ei keliakiasta kysely haittaa ollenkaan, vaan tykkään jakaa tietoa keliakiastani muille. Ärsyttävää on se, jos joku alkaa turhaan voivottelemaan ruokavalioni puolesta, kun olen itse ihan sinut asian kanssa. Toki välillä - eli aika useinkin - ärsyttää kun ei saa sitä muhkeaa kahvipullaa muiden mukana vaan hakee kuivan keksin jolle muut nauraa. Ärsyttävää on myös keliakian vähättely kommenteilla ''voit sä vähän maistaa''. Kun fakta on se etten en vaan voi. Näitä tilanteita tulee ja menee... huumorilla eteenpäin!


Beijos,petratoivonen


Beijos, Petra Toivonen
Remember to believe in yourselfTykkää-merkinnät

Kommentit

SuviAnnika
SuviAnnika,
Niin tuttuja tilanteita jotka ärsyttävät aina siinä tilanteessa.
Mä kohtasin eräässä työharjoittelupaikassa sen etten saanut voinappia vaan jouduin käyttämään samaa voita. Onneksi mulla ei (vielä) niin tarkkaa se ole. Mutta nyt toisessa työharjoittelupaikassa mulle sanotaan "hae vaan jääkaapista toinen voi" ja sitten kysytään myös, että "voitko voidella leipiä lapsille? Ei kai sulle tuu siitä mitään oireita?" Voin voidella, ei tuu.
Keliakiaan ja vilja- allergioihin (mulla yliherkkyys) suhtaudutaan niin monella tavalla. Sit mua myös luullaan laktoosi-intorelantikoksi usein 😃
nouw.com/suviannika
petratoivonen
petratoivonen,
Jep, nimenomaan kommentit ärsyttävät itse tilanteissa, eikä niitä enää pohdi juurikaan jälkeenpäin. Hyvä että sulla on nyt sellainen paikka missä susta pidetään huolta, se on todella tärkeää ja ihanaa! 😊 <3
nouw.com/petratoivonen
Jaana
,
Minulta kysyttiin kerran: "syöt kait sinä nyt edes varkaiten"
petratoivonen
petratoivonen,
Oi voi... Hassuja kommentteja kyllä kuulee!
nouw.com/petratoivonen
salli
,
ystäväni on keliaakikko ja minä olen ihan täpinöissäni sille leiponu kakkua piirakkaa ja kaikkee herkkua ihan vaan silleen harjoittelumielessä. kaverini oli vain sitä mieltä että takamus leviää kun mun luona käy. pakollinen tarve siis tutkia kaikki reseptiti ja testailla mitkä toimii ja mitkä ei.
petratoivonen
petratoivonen,
Oi että, oot ihana ystävä! Se on ihan paras fiilis kun joku on leiponut jotakin gluteenitonta ja saa maistella uusia reseptejä! Älä kuitenkaan anna ystäväsi liikaa herkutella ;D
nouw.com/petratoivonen
Maisa80,
Itse teen kaikki makeat piirakat gluteenittomina. Anoppi on vehnäjauhoille allerginen, niin sain kerran idean kokeilla ja enää sen jälkeen en ole palannut vehnäjauhoihin. Gluteenittomista jauhoista tulee ihanan kuohkea pohja, toisi kuin vehnäjauhoista! 🤗 Mun blogissa on yks tosi hyvä gluteenittoman omenapiiran ohje. 😊
www.maisanelamaa.com
petratoivonen
petratoivonen,
Ihana kommentti! Pitääpä mennä kurkkimaan sun blogia ja saada inspistä omaan leipomiseen, kiitos 😊
nouw.com/petratoivonen
Siipi
,
Mä luulen, että osittain nuo kommentit juontavat siitä, että jossain vaiheessa gluteeniton ruokavalio oli jonkinlainen trendi.
Kaikki tuskin edes tajuavat, että kaikki eivät voi viljoja oikeasti syödä, eikä se ole oma valinta.

Mut siis joo, ei keliakia ole erityisen vaikea arjessa. Ainakaan itse en oo huomannut mitään maata järkyttäviä ongelmia - onneksi. Tietysti aina kylässä täytyy tarkistaa, onko tarjottavat gluteenittomia. 😊
petratoivonen
petratoivonen,
Oon ihan samaa mieltä! Keliakian kanssa oppii elämään todella helposti eikä se juurikaan rajoita elämää. Toki välillä ärsyttää mutta se on satunnaista 😊
nouw.com/petratoivonen
TJ0
,
Kaikista ilkeimmät kommentit omasta gluteenittomasta ruokavaliosta olen saanut varusmiespalveluksessa. Mietin pitkään menenkö armeijaan erikoisruokavalioideni kanssa (olisin saanut niistä vapautuksenkin), mutta puhelut varuskuntaan lupailivat erikoisruokavaloiden onnistuvan siinä missä muukin. No eihän ne sitten todellisuudessa onnistuneet.

Armeijan henkilökunta oli kaikista asennevammaisinta porukkaa mitä olen ruokavaliooni liittyen nähnyt. Siellä porukka ajatteli juuri tuota, että gluteenittomat ovat vain muotidietillä. Siellä tuli kaikenlaisia alentavia kommentteja kuultua:

"Eiks noita allergioita ole nykyään kaikilla mammanpojilla jotka ei tykkää jostain ruuasta?"
"Onks toi joku äitis tekemä diagnoosi ettei vilja muka käy?"
"Pitäisi aikuisen miehen nyt kestää pieni mahakipu"
"Ai sulla menee viljoista hengitystiet tukkoon? No etkö voi vetää sitä adrenaliinia jos satut syömään väärää ruokaa?"
"No jos sulle ei tuo lounas käy niin vaihtoehtona on tää yks banaani"
"Syö vaikka saatana sammalta jos ei ruoka kelpaa"

Intti tuli käytyä läpi, mutta reservissä sain allergioista vapautuksen. Ei ole kyllä yhtään ikävä sinne. Armeijassa kantahenkilökunnalla on hassu oletus, että kaikki varusmiesten vaivat jne ovat vain selityksiä välttää hommia.
petratoivonen
petratoivonen,
Ai kauheeta! Oletpas saanut kuulla todella kurjia kommentteja... On inhottavaa ettei keliakiaa oteta tosissaan edes siitä kertomisen jälkeen. Ja se ettei saisi kunnon ruokaa, muuta kuin banaanin, siksi että sairastaa keliakiaa on ihan naurettavaa! Tämän takia meidän pitääkin levittää sanaa keliakiasta ja parantaa tietoisuutta 😊 Tsemppiä sulle, toivottavasti et enää joudu kuulemaan tuollaisia kommentteja!
nouw.com/petratoivonen
NelliL,
Meillä on vilja-aine allergiaa sairastavia täällä. Meillä ei voida syödä gluteenitonta ja se on aiheuttanut monissa kysymyksiä, oletetaan meinaan, että myös allergiset voivat syödä gluteenitonta. Tärkeää on ohjata ja opastaa, että ihmiset oppisivat ymmärtämään näitä kahta asiaa, jotka muokkaavat ruokavaliota.
villananna.blogspot.fi
petratoivonen
petratoivonen,
Vilja-aine allergia kokee varmasti samankaltaista ''vähättelyä'' kuin keliakia, todella kurjaa. Ja jos allergia on todella paha niin pitää olla kyllä ihan extra tarkkana! Tsemppiä teille <3
nouw.com/petratoivonen
Sarahsophia
Sarahsophia,
On tullut kuultua kaikki nuo kommentit elämän aikana kyllä! 😟 Viime vuosien aikana ihmiset pyörittää silmät kun syö gluteenitonta kasvisruokaa, on tullut kyllä semmosia kommentteja vastaan jopa hyviltä kavereilta että huh huh... Ainakin se ei enää satuta yhtään kun joku jaksaa vielä sääliä ettei voi syödä tavallista leipää, pidän ne ihmiset vaan todella tyhminä enkä koskaan sanoisi mitään samankaltaista kenellekään, jos on vähän sivistyneisyyttä niin tietää kyllä itse että tuommonen kommentti ei sovi ollenkaan sanoa.
nouw.com/sarahsophia